Om Bruksteatern

Bruksteatern r.f. är en amatörteatergrupp i Dalsbruk på Kimitoön vid Finlands sydvästra kust. Bruksteatern satte upp sin första pjäs i Arbetarinstitutets regi år 1981 och år 1982 grundades föreningen.

Sedan början av åttiotalet har gruppen satt upp allt från nyskrivna lokalhistoriska dramer och seriösa politiska pjäser till revyer och barnteater. Ur de över 30 årens repertoar kan man lyfta fram bland annat den bejublade ”Oliver Twist” från 1981, Dalsbruks 300-årsjubileumspjäs ”Ja må hon leva eller Spelet om Dalsbruk”, lokalhistoriska 70-talsdramat ”Hemligt i verkstan” och storsatsningen ”Amos – verklighetens och drömlandets son” som sattes upp på Söderlångvik gård.

Bruksteatern samlar amatörskådespelare och annan personal från hela Kimitoön, men har en historia av att alltid arbeta med proffsiga regissörer. Också flera professionella kompositörer, musiker, konstnärer, koreografer, dramaturger, sång- och dramatikpedagoger och hantverkare av olika slag har fått pröva sina händer på Bruksteatern genom tiderna.

Bruksteatern strävar till att sätta upp minst en pjäs per år, som för det mesta har premiär på vårvintern. I Bruksteaterns regi fungerar också en aktiv barn- och ungdomsteatergrupp. Bruksteatern är medlem av Åbolands Ungdomsförbund.

För mer information om Bruksteaterns historia, repertoar och kontaktinfo, klicka på länkarna i den vänstra spalten.